středa 25. dubna 2012

Jak se konzumují ústřice

Potvory z moře vytažené


O ústřicích
Jednu věc mají ryby, kaviár a mořské plody společnou, a to vysoký obsah zinku. Zinek povzbuzuje produkci testosteronu. A právě tento mužský pohlavní hormon zodpovídá za kvalitu mužské potence. Bezkonkurenčně největší množství zinku pak obsahují ústřice.
foto: Boris Stojanov
Jak připravit ústřice?
Nejčastěji se tato pochoutka konzumuje syrová, čerstvě otevřená, a to znamená živá. Ústřice se podávají uzavřené, nebo otevřené obsluhou restaurace těsně před podáváním. Servírují se na tácu s drceným ledem, nesmí chybět citronová, nebo limetková šťáva. Někdo dá jako doplňkové chuti přednost křenu, chilli, nebo tabasku. K této delikatese se podává bílá bageta, někdy pomazaná máslem, a chybět nesmí kvalitní bílé víno na zapití. Co se týče samotné konzumace, ta je trochu složitější. V dobré restauraci vám ústřice otevřou a oddělí od skořápky. Pak stačí jen vysrknout celý obsah, popřípadě pomocí vidličky vyndat masí. Zarytí odpůrci syrových ústřic nemusí věšet hlavu. Tato delikatesa se dá i vařit, marinovat, smažit a jakkoli kuchyňsky upravovat.
Autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ