středa 11. dubna 2012

Šašlik z jesetera



EXPERIMENTUJTE!!!
Opusťte zažité recepty a zkoušejte nové věci i v jídle. Máte jedinečnou možnost díky čerstvým rybám z Holešovic.
Rybí maso je vysoce hodnotná potravina, která poskytuje organismu stavební materiál, energii a ochranné látky.
Po vhodné tepelné úpravě je lehce stravitelné.
Je dietní potravinou, zejména pro ty, kteří trpí kornatěním cév a dnou.
Co zhruba obsahují - hodnoty se liší podle druhu ryby:
Bílkoviny 17 – 20 %
Tuky až 25 % - úhoř
Cukry
Voda cca 75 %
Minerální látky – sodík, vápník, fosfor, jód
Vitamíny – A, B1, B2
Co je důležité vědět?.. čerstvá ryba se má jíst čerstvá. Nezamrazovat, nenechávat dlouho v lednici. Díky vodě v rybě se rychle kazí.




Dnes jsme se vrhli na jesetera.
Tyto krásné prehistorické ryby patří hned po žralocích mezi nejstarší druhy ryb. Jejich stáří se odhaduje na 250 milionů let.Všichni ho známe v souvislosti s kaviárem. Po vyze velké je tento druh nejcennějším jeseterem s vysokou kvalitou masa a kaviáru, což z něj udělalo ohrožený druh. Jeseter se dokonce vyskytoval až do roku 1917 v Čechách!!!  Ve slovenském úseku Dunaje se tento druh ojediněle vyskytuje, na dolním toku je ještě relativně hojný – pokud se to vůbec dá o některém druhu jesetera prohlásit. Jeseter ruský je ryba původem z Kaspického a Černého moře a může se vyskytovat i ve zmiňovaném Dunaji. Náš jeseter byl odloven  v Rakousku - Korutanech, v řece Drávě, která je pravým přítokem Dunaje.
Maso jesetera má krásnou konzistenci a i kůže je na pohled krásná. Je totiž bílo-šedo-černá, jak vidíte na našich obrázcích. Je to radost s takovou rybou pracovat.



Zabrousili jsme i do neznámé kuchyně. Pokusili jsme se připravit jesetera podle ázerbájdžánského receptu.



Šašlik z jesetera


Ingredience


350 g masa z jesetera
10 g kysané smetany (1 polévková lžíce)
1 cibule
citrón
pepř
sůl


Rybu očistíme a nakrájíme na kousky po
40–50 g, osolíme, opepříme, pokapeme 
citrónovou šťávou a potřeme kysanou 
smetanou. Necháme zaležet v ledničce 
20–30 minut.
 
Potom napichujeme na špejle a opékáme na grilu, ale můžeme i osmažit na pánvi zhruba 5 minut pomalu opékat.
Hotové šašliky můžeme servírovat s brambory a nebo jenom s chlebem.




V azerbajdžánském receptu se ještě k tomu podává speciální omáčka naršarab, což je hustá studená omáčka zhotovená převařením šťávy z granátových jablek. V Ázerbájdžánu se podává ke každé rybě, ale my jsme usoudili, že stejně dobře k masu budou chutnat obyčejné brusinky. A nemýlili jsme se. Lehce navinulá chuť ryby a sladké brusinky se krásně smísí.
Jeseter má úžasnou chuť, velmi jemné maso a žádné kosti. Maso jesetera chutná vskutku královsky, to se nedá říci slovy, musíte ho ochutnat. 






foto: Boris Stojanov
Autor článku: Boris Stojanov & Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ