sobota 21. dubna 2012

Voňavý pstruh

                                                           
                                                            


O pstruzích
Pstruh duhový je rybka,  jejímž původním areálem rozšíření je severní Tichomoří od Kalifornie přes Britskou Kolumbii a Aljašku až na Kamčatku.
Rozpoznat pstruha duhového od ostatních lososovitých ryb není těžké. Jeho tělo má našedlou nebo stříbřitou barvu se silným vodorovným narůžovělým pruhem na bocích. Drobné tmavé tečky pokrývají celé tělo a na rozdíl od jiných lososovitých ryb jsou ve velkém počtu i na ocasní a hřbetní ploutvi, i na tukové ploutvičce. Ve zbarvení a proporcích těla jsou značné rozdíly dané lokalitou, podmínkami chovu a konkrétní chovnou linií. Můžeme tak najít pstruhy štíhlé i nestvůrně zavalité, někdy jen s torzy ploutví. U barvy kolísá hlavně celková intenzita zbarvení od stříbřitých až po úplně tmavé. 
Náš pstruh žil v Grafensteinu u řeky Drávy, kde je velká chovná stanice a jak vidíte na fotografii, je pravým představitelem tohoto druhu – jeho růžová linie se krásně táhla po celém těle.
Ingredience:
2 pstruzi
2 stroužky česneku
hrstka bylinek - bazalka, rozmarýn
1 malá feferonka
1 lžíce olivového oleje
sůl
hladká mouka na obalení (s trochou pepře)

Pstruh je velmi nenáročný na přípravu a tak vám práce s ním nezabere ani půl hodiny a výsledek je vždy dokonalý.
My jsme dnes měli chuť na něco výraznějšího. K pstruhovi se prostě hodí kdejaké koření, co vám zrovna padne do ruky. Kmínem, pepřem, oreganem počínaje a bylinkami konče.






A protože nemám moc ráda, když mám upatlané ruce od mouky, udělala jsem si malou pomůcku. Do igelitové tašky jsem nasypala mouku, trochu pepře a milé pstroužky do ní zabalila a všechno promísila. Krásně se všechno na ně nalepilo a už jsem je mohla dát na rozpálený olej opéci.

Mezitím se mi vaří brambory a pstruzi se pečou na 200 stupňů v troubě.
Za půl hodiny mohu servírovat a úspěch je zaručen.
Jen by neměl mít tolik mrňavých kostiček :-).
Je to také jednoduchá a velmi dietní varianta.
Nutriční energetické hodnoty - Pstruh   (100g)
Energie     Kalorie       Sacharidy              Tuky
410 kj         100kcal          0,1 g                          3 g
                     5%              0,04%                   4,29%
                                                                                     Hodnoty v tabulce nutričních hodnot jsou pro 100 g pstruha

foto: Boris Stojanov
Autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ