úterý 1. května 2012

Kanic s kari dipem


Kanic červenohnědý
Prozkoumali jsme tuto krásně zbarvenou rybu. Kanic má dlouhé, oválné, ze stran zploštělé tělo, pokryté šupinami. Žaberní víčko má 3 malé trny. Ústa jsou široká a mají vysunovatelné čelisti, spodní přesahuje horní. V obou čelistech jsou dlouhé, špičaté zuby. Zuby mají klouby, takže se dají sklopit. Má malé šupinky, které jdou ale krásně očistit.











A jak jsme jí připravili? Tady je další z našich receptů.


Ingredience:
1 celá ryba
pepř, sůl, půlka citronu, olivový olej na potření
jarní cibulka, malá rajčátka
Na kari dip:
150 ml jogurtu(nebo zakysaná smetana)
100 ml majolky
sůl, pepř
stroužek česneku
kari na ochucení
hrst pažitky

Rybu zbavíme šupin a nakrájíme zářezy po obou stranách. Dělá se to proto, aby se lépe propekla a aby se koření dostalo co nejvíce do masa. Pak do zářezů vetřeme smíchanou citronovou šťávu se solí, pepřem a olejem a necháme asi 15 minut marinovat. Poté dáme na pánev a pečeme zhruba 5 minut po každé straně. Do pánve můžeme přidat jarní cibulku nebo rajčátka (ale nemusíme, je to jen o chuti každého z nás).
Pak pánev dáme do trouby na 15 minut. Pozor na úchyty různých pánví, některé do trouby nejdou dát a je lepší vše dělat v pekáčku.


Dip si připravíme smísením jogurtu, majolky, rozdrceného česneku, posekané pažitky, soli, pepře a kari. Opět záleží na každém z nás, co má rád a tak chuť dipp se přizpůsobí vaší momentální náladě.

Podáváme s vařenými bramborami.
Maso kanice je opět jedno z mnoha, které má nejen vynikající chuť, bílou barvu i strukturu, ale po vyjmutí páteře nemá téměř žádné kosti. Páteř z ryby vyjmeme standardním způsobem, jako např. u pstruha.

foto: Boris Stojanov
Autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaše příspěvky. Tým GastroCZ